Novosti

Predavanje u Klasičnoj gimnaziji (foto: Ivica Blažević)

Povodom Svjetskog dana vlažnih staništa, biologinja Javne ustanove održala je dva predavanja maturantima Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti u Slavonskom Brodu. Predavanja su održana 31. siječnja 2019., a ukupno je sudjelovalo gotovo 40 učenika. Uz osvrt na ovogodišnju temu obilježavanja "Vlažna staništa i klimatske promjene", učenici su dobili informacije o vlažnim staništima njihova zavičaja, uslugama ekosustava, tradicijskom i održivom gospodarenju ovim prostorima te njihovoj važnosti u borbi protiv klimatskih promjena.

Zahvaljujemo učenicima na aktivnom sudjelovanju, a profesorima Andrei Papić i Ivici Blaževiću te ravnatelju Klaudiju Milohanoviću na organizaciji događaja.

Sretan Božić i nova godina!

zastava

Navijačka iz Rešetara (foto V. Andrić)
Konferencija

U suradnji sa Zavodom za prostorno uređenje Brodsko-posavske županije i CTR - Razvojnom agencijom Brodsko-posavske županije, Javna ustanova je sudjelovala na konferenciji Integralni pristup zaštiti, planiranju i upravljanju krajobrazom povodom 2. Međunarodnog dana krajobraza Vijeća Europe. Organizatori konferencije su Vijeće Europe - Konvencija o europskim krajobrazima, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Hrvatski zavod za prostorni razvoj, u suradnji s Ministarstvom kulture, Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a održana je 20. listopada 2018. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Blaženka Veselinović iz Zavoda za prostorno uređenje Brodsko-posavske županije i Vesna Andrić iz Javne ustanove Natura Slavonica pripremile su i održale prezentaciju pod nazivom Upravljanje krajobrazom poplavnog područja rijeke Save u Brodsko-posavskoj županiji.

Skupu su se uvodno obratili dekan Arhitektonskog fakulteta prof.dr.sc. Krunoslav Šmit, dr.sc. Biserka Dumbović-Bilušić nacionalna kontakt točka MIinistarstva kulture za provedbu Konvencije o europskim krajobrazima u Hrvatskoj, Damir Župan ispred ministarstva Vanjskih i europskih poslova te Marijana Balić zastupnica u Hrvatskom Saboru i članica izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Predsjednica Konvencije o europskim krajobrazima Vijeća Europe i nacionalna kontakt točka Crne Gore Sanja Lješković Mitrović te izvršna tajnica Konvencije Maguelonne Dejeant Pons predstavile su kontekst donošenja i provedbe Konvencije te njezin značaj i motive za njenu daljnju provedbu. Skup je svečano otvorio potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.
 

Teme pokrivaju pregled politika tijela državne uprave koja u svom djelokrugu provode neke od ciljeva Konvencije o europskim krajobrazima, svoje programe predstavile su visokoškolske ustanove, a bili su prezentirani i konkretni projekti vezani uz pojedine krajobrazne teme. Pored hrvatskih predavača, konferenciji su poseban doprinos dali i ugledni inozemni stručnjaci.

Zanimljivo popratno događanje bilo je otvorenje zajedničke izložbe studenata Arhitektonskog i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Za predavače je organiziran terenski obilazak Ozlja, PP Žumberak - Samoborsko gorje i Samobora.

Ovdje možete preuzeti Program i Zbornik sažetaka. Više informacija možete potražiti na stranicama Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj: http://www.hzpr.hr/default.aspx?id=2346 .

U nastavku pogledajte galeriju fotografija koje nam je ustupio Hrvatski zavod za prostorni razvoj.

 

Na molbu kolega iz Hrvatske agencije za okoliš i prirodu objavljujemo informaciju o akciji "Jeste li ih vidjeli?". Slijedi tekst poziva na suradnju koji objavljujemo u cijelosti, a možete ga pogledati i na web stranicama HAOP-a: http://www.haop.hr/hr/aktualnosti/jeste-li-ih-vidjeli-0 .

 

Jeste li ih vidjeli!?

Jelenak (fotografija Zvonimir Osvald)
Jelenak (fotografija Zvonimir Osvald)

Pozivamo sve ljubitelje prirode i one koji će to tek postati na ovogodišnju potragu za jelenkom, alpinskom i velikom četveropjegom strizibubom. Odaziv na našu tradicionalnu akciju i broj dojava raste iz godine u godinu. Prošle godine je HAOP zaprimio gotovo 800 nalaza što je dobar pokazatelj popularnosti akcije.

Svi koji su sudjelovali u ovoj akciji i ranijih godina znaju zašto su nam ove vrste važne, a za sve ostale koji će se ove godine možda po prvi puta uključiti, navodimo nekoliko razloga zašto su nam one bitne i zanimljive:

  1. Pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša - saproksilnim kornjašima, čije se ličinke hrane umirućim i raspadajućim drvetom.
  2. Bogatstvo saproksilnih kornjaša odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa te se stoga često koriste kao indikatori stanja ekosustava.
  3. Ugrožene su zbog promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa gdje obitavaju (nedostatak trulih stabala i panjeva bitnih za razvoj ličinki, prekomjerna sječa šuma i sl.);
  4. Navedene su na dodacima EU Direktive o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije (Habitats Directive, 92/43/EEZ), zbog čega je Hrvatska odredila područja važna za njihovo očuvanje koja su dio Ekološke mreže Republike Hrvatske, a time i Natura 2000 ekološke mreže Europske unije, a njihovo je stanje očuvanosti Hrvatska dužna pratiti i očuvati ga u povoljnom stanju.
  5. Kroz potragu širimo svijest o važnosti i ugroženosti ovih vrsta te ih aktivno uključujemo u očuvanje prirode koja ih okružuje.

Uključiti se mogu svi. Sve što se treba napraviti je kada pronađete jednu od navedenih vrsta, pokušajte ih fotografirati te nam pošaljite fotografiju i sljedeće podatke:

  • datum kada ste ga/ ih vidjeli
  • lokaciju gdje ste ga/ ih vidjeli (GPS ili opisnu ako nemate GPS uređaj)
  • vrijeme kada ste ga/ ih vidjeli
  • ime i prezime opažača

Novost od ove godine je da nam se podaci o viđenju pojedine vrste mogu slati putem web obrasca, no, kao i proteklih godina, tražene podatke zaprimamo i putem adrese e-pošte:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

OBRAZAC ZA DOJAVU


Kao i ranijih godina HAOP će pripremiti prigodne nagrade, uz još jednu novost. Uz set publikacija HAOP-a, dodjeljujemo i obiteljske karte za posjet Nacionalnom parku Risnjak.

Nagrade će dobiti svaki 500. nalaz, te najbolje fotografije jelenka, velike četveropjege strizibube i alpinske strizibube, kao i osoba koja je dojavila najviše nalaza. Razloga je i više nego dovoljno da se svi uključe u akciju.

Svi nalazi iz proteklih godina ove akcije dostupni su na Bioportalu.

Zahvaljujemo svim dosadašnjim sudionicima akcije i onima koji će to tek postati te Nacionalnom parku Risnjak na potpori naše akcije.

Uključite se u zaštitu

Jeste li ih vidjeli?

Velika četveropjega strizibuba (fotografija Dina Šimunović))
Velika četveropjega strizibuba (fotografija Dina Šimunović)
Alpinska strizibuba (fotografija Mario Vlašić)
Alpinska strizibuba (fotografija Mario Vlašić)