Suradničko vijeće ZK Gajna

Sudionici 4. sjednice Suradničkog vijeća ZK Gajna (fotografija Iris Beneš)

 

U četvrtak, 14. lipnja 2018. godine, u prostorijama Općine Oprisavci u Oprisavcima održana je 4. sjednica Suradničkog vijeća značajnog krajobraza Gajna. Teme su bile izvještaj o aktivnostima u prošloj godini na Gajni, planirani projekti i izrada planova upravljanja za Gajnu i ostala područja ekološke mreže Natura 2000 u Brodsko-posavskoj županiji. Uloga Suradničkog vijeća je zajedničko upravljanje značajnim krajobrazom Gajna kroz suradnju lokalne zajednice i nadležnih institucija.  Uz Javnu ustanovu kao organizatora, suorganizatori su bili Brodsko ekološko društvo - BED i Općina Oprisavci. Na sjednici su sudjelovali poljoprivrednici iz Oprisavaca, Poljanaca i Donje Bebrine, predstavnici Pašnjačke zajednice Braniteljske zadruge Eko-Gajna, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Hrvatskih voda VGI Brodska Posavina, Hrvatskih šuma - Šumarije Trnjani, Hrvatskog šumarskog društva Ogranak Slavonski Brod, Športskog ribolovnog društva "Mrist" Oprisavci, Policijske postaje Vrpolje, LAG-a Slavonska ravnica i OŠ Stjepan Radić Oprisavci.

Zapisnik Sjednice možete preuzeti ovdje:

Zapisnik 4. sjednice Suradničkog vijeća ZK Gajna ( PDF, 1.57MB)

U nastavku možete pogledati i fotografije sa Sjednice.

3. sjednica Suradničkog vijeća (foto Iris Beneš)

Nakon osnivanja u ljeto 2015. godine već treći put su se sastali članovi suradničkog vijeća značajnog krajobraza Gajna. Javna ustanova Natura Slavonica, Općina Oprisavci, Brodsko ekološko društvo-BED i predstavnici Pašnjačke zajednice braniteljske zadruge Eko-Gajna, Hrvatskih voda, granične policije, LAG-a Slavonska ravnica, predstavnici udruga, Muzeja Brodskog Posavlja i Veleučilišta kao i Hrvatske agencije za okoliš i prirodu ovaj put su se odazvali pozivu.

2. sastanak Suradničkog vijeća značajnog krajobraza Gajna (foto: V. Andrić)

U ponedjeljak, 15. veljače 2016., u prostorijama Općine Oprisavci održan je sastanak Suradničkog vijeća značajnog krajobraza Gajna. Uz Javnu ustanovu, koja je osnivač Suradničkog vijeća, suosnivača Brodsko ekološko društvo - BED i Pašnjačku zajednicu, koja okuplja stočare i poljoprivrednike iz općine Oprisavci, Suradničko vijeće u svoj rad uključuje predstavnike regionalne i lokalne samouprave, različitih institucija te civilnog društva. Tako u kao članovi u radu Suradničkog vijeća sudjeluju predstavnici Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Brodsko-posavske županije, Općine Oprisavci, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Hrvatskih šuma – Uprava šuma Nova Gradiška i Šumarija Trnjani, Veleučilišta u Slavonskom Brodu, LAG-a Slavonska ravnica, Hrvatskog šumarskog društva Ogranak Slavonski Brod, Društva agronoma Slavonski Brod, Turističke zajednice grada Slavonskog Broda, OŠ Stjepan Radić Oprisavci, Udruge žena Smiljak, ŠRU Mrist Oprisavci, LU Posavina Svilaj i DVD-a Oprisavci.

Drugoj sjednici Suradničkog vijeća odazvali su gotovo svi članovi, a upisano je i troje novih članova. Na sjednici su sudjelovali i predstavnici Policijske postaje Vrpolje te Hrvatskih voda VGI Brodska Posavina. Teme sjednice su bile mogućnost ostvarivanja potpora za poljoprivrednike u sklopu programa Ruralnog razvoja, planirani radovi i aktivnosti na Gajni, mogućnost sudjelovanja članova na eko sajmu u Zagrebu 04. ožujka 2016. te tekuća pitanja i problemi s kojima se susreću korisnici pašnjaka značajnog krajobraza Gajna.

Tek nekoliko zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj ima osnovana suradnička vijeća. Rad takvih tijela nije zakonom propisan, ali spremnost članova na sudjelovanje i želja Javne ustanove za uključivanjem svih korisnika zaštićenog pašnjaka u učinkovitije upravljanje, omogućili su da Suradničko vijeće zaživi i neovisno o projektu u sklopu kojeg je osnovano.  Suradničko vijeće kao participativno i savjetodavno tijelo, uz zaštitu prirodnih i kulturnih vrijednosti Gajne, treba omogućiti i očuvanje tradicijskih i drugih održivih gospodarskih i rekreativnih aktivnosti. Ono služi kao platforma za komunikaciju pravnih i fizičkih osoba koji su na različite načine vezani uz zaštićeno područje.

Suradničko vijeće značajnog krajobraza Gajna osnovano je u srpnju 2015. godine u sklopu projekta ‘Sava kultura NATURA’. Osnivač mu je Javna ustanova Natura Slavonica, a u sam proces osnivanja i rad Suradničkog vijeća aktivno se uključilo Brodsko ekološko društvo - BED i Pašnjačka zajednica Braniteljska zadruga EkoGajna. Projekt ‘Sava kultura NATURA’ provodi se u sklopu programa pretpristupne pomoći IPA 2011- Potpora organizacijama civilnog društva u razvoju partnerstva za održivo korištenje zaštićenih područja u Hrvatskoj, uključujući potencijalna NATURA 2000 područja. Projekt je financiran sredstvima Europske unije, a sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Nositelj projekta Sava kultura Natura je Zelena akcija iz Zagreba uz partnere - Brodsko ekološko društvo -BED, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije - Natura Slavonica, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Zagrebačke županije Zeleni prsten i Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije.

U nastavku možete preuzeti zapisnik sastanka:

Zapisnik sastanka ( PDF, 530KB)

 

 

2. sastanak Suradničkog vijeća značajnog krajobraza Gajna (foto: V. Andrić)

2. sastanak Suradničkog vijeća značajnog krajobraza Gajna (foto: V. Andrić)

2. sastanak Suradničkog vijeća značajnog krajobraza Gajna (foto: V. Andrić)

2. sastanak Suradničkog vijeća značajnog krajobraza Gajna (foto: V. Andrić)

POZIV
na sjednicu Suradničkog vijeća značajnog krajobraza Gajna

koja će se održati u prostorijama Općine Oprisavci (Trg Svetog Križa 16, Oprisavci)

u ponedjeljak, 15. veljače 2016. godine, s početkom u 11:00 sati

 

Za Sjednicu je predložen sljedeći Dnevni red:

  1. Usvajanje zapisnika Osnivačke sjednice Suradničkog vijeća održane 20. srpnja 2015. godine u Oprisavcima
  2. Mogućnosti ostvarivanja potpora za poljoprivrednike u sklopu programa Ruralnog razvoja
  3. Razno
  1. Najave aktivnosti i radova na Gajni u 2016. godini
  2. Mogućnost sudjelovanja članova Suradničkog vijeća na eko sajmu u Zagrebu 04. ožujka 2016. u sklopu projekta Sava – kultura – Natura

Napomena: Molimo sudionike, koji su predstavnici institucija, da pripreme, u kratkim crtama plana aktivnosti u 2016. godini ukoliko su vezane uz značajni krajobraz Gajna, a vezano za točku 3. dnevnog reda.

Sjednicu u ime osnivača Suradničkog vijeća - Javne ustanove Natura Slavonica saziva ravnatelj Ustanove. Za više informacija ili potvrdu dolaska možete nas kontaktirati na broj telefona 035 409 042 ili e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .