Ostali projekti

 

Roda s prstenom snimljena u Gornjoj Bebrini (foto V. Andrić)

Tokom ovogodišnjeg prstenovanja mladih roda, 21. lipnja 2018., u Gornjoj Bebrini je primijećena jedna odrasla, ranije prstenovana ptica. Riječ je o rodi koju su prstenovali prstenovači Mirko Šetina i Nenad Šetina 28. lipnja 2013. godine u Donjoj Bebrini. Broj plastičnog prstena je T261, a metalnog TA 09791. Roda nije svila gnijezdo daleko od svoga rodnoga sela, ali lijepo je znati da je uspješno preživjela već 5 migracija i jednak broj rođendana. Ove godine prstenovani su i njezini potomci - dvije mlade rode.
Zahvaljući plastičnim prstenovima, koji se mogu očitati pomoću dalekozora ili fotoaparata s teleobjektivom, dobivamo sve više informacija o kretanju roda. Ovi podaci dragocjeni su pri planiranju i provođenju njihove zaštite budući da su kao migratorne ptice vrlo ranjive i ugrožene. Prstenovanje provodi Zavod za ornitologiju pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u suradnji sa službenim prstenovačima koji prstenovanje provode volonterski. Od 2017. godine zahvaljući sporazumu između tadašnjeg Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Hrvatske elektroprivrede, županijskih javnih ustanova za zaštitu prirode i JU PP Lonjsko polje provodi se prstenovanje uz pomoć HEP-ovih vozila i djelatnika i uz koordinaciju javnih ustanova.
Hvala Nenadu Šetini koji nam je dojavio podatke o prstenovanoj rodi!

 

Svojim kreacijama s radionice učenici su ukrasili školu

Povodom Dana škole, 26. travnja 2018., u OŠ "Bogoslav Šulek" Slavonski Brod PŠ Vranovci biologinja Javne ustanove održala je radionicu za djecu o pticama selicama na kojoj je sudjelovalo dvadesetoro učenika. Djeca su učila o razlikama među stanaricama i selicama, uzrocima i opasnostima seoba, saznala nešto novo o najpoznatijim vrstama ptica selica u Hrvatskoj i učila unositi podatke u aplikaciju za praćenje ptica selica. Kroz radionicu naučili su prepoznavati 4 od 5 vrsta koje se bilježe kroz europski projekt Spring Alive - Dočekajmo ptice selice, a koji u Hrvatskoj koordinira udruga BIOM. Izabrane su 4 vrste obuhvaćene projektom, a koje su česte u našem kraju: roda, kukavica, lastavica i pčelarica.

Nadamo se da su djeca uspješno proširila svoje već veliko znanje o pticama koje ih okružuju. Hvala ravnateljici škole Slavici Đurđević te nastavnicama Antoniji Galojlić i Marijani Marić zahvaljujući kojima je ostvarena ova suradnja! Svim učenicima, nastavnicima i ostalim zaposlenicima želimo sretan Dan škole!

 

Izgled planiranog centra u Prašniku

Javna ustanova je krajem travnja 2017. prijavila projektni prijedlog „PRAŠNIK...PRAstara Šuma - Naš Izvor Kreativnosti“ na natječaj Promicanje održivog razvoja prirodne baštine iz Europskog fonda za regionalni razvoj (Operativni program Konkurentnost i kohezija). Ukupna vrijednost projekta je 13.957.659,76 kn.

U nastavku slijedi tekst natječaja Hrvatske agencije za okoliš i prirodu!

 

Dragi prirodoljupci i oni koji će to tek postati,

s veseljem vas obavještavamo kako i ove godine organiziramo potragu za jelenkom, alpinskom i velikom četveropjegom strizibubom. Vaš odaziv na našu akciju raste iz godine u godinu. 2015. kada je akcija tek započela, dobili smo ukupno 121 vašu dojavu dok se prošle godine taj broj višestruko povećao i dosegnuo 523 dojave. Nadamo se kako će i ove godine Vaš odaziv biti jednak ako ne i veći.

Ako ste sudjelovali i prijašnjih godina, znate zašto su nam ove vrste važne, a za sve ostale koji su se prvi puta uključili evo nekoliko razloga zašto su nam one bitne i zanimljive:

-          pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša - saproksilnim kornjašima, čije se ličinke hrane umirućim i raspadajućim drvetom.

-          bogatstvo saproksilnih kornjaša odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa te se stoga često koriste kao indikatori stanja ekosustava;

-          ugrožene su zbog  promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa gdje obitavaju (nedostatak trulih stabla i panjeva bitnih za razvoj ličinki, prekomjerna sječa šuma i sl.);

-          navedene su na dodacima  EU Direktive o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije, zbog čega je Hrvatska odredila područja važna za njihovo očuvanje koja su dio Ekološke mreže Republike Hrvatske, a time i Natura 2000 ekološke mreže Europske unije, a njihovo je stanje očuvanosti Hrvatska dužna pratiti i očuvati ga u povoljnom stanju;

-          kroz potragu, širimo svijest o važnosti i ugroženosti ovih vrsta te ih aktivno uključujemo u očuvanje prirode koja ih okružuje.

Uključiti se mogu svi. Sve što trebate je kada pronađete jednu od navedenih vrsta, pokušajte ih fotografirati te nam pošaljite fotografiju i sljedeće podatke na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. :

  • datum kada ste ga/ ih vidjeli
  • lokaciju gdje ste ga/ ih vidjeli (GPS ili opisnu ako nemate GPS uređaj)
  • vrijeme kada ste ga/ ih vidjeli
  • ime i prezime opažača

I ove godine smo osigurali nagrade za svaki 100. prijavljeni nalaz kao i za najbolju fotografiju ili video jelenka, velike četveropjege ili alpinske strizibube. Razloga je i više nego dovoljno da se uključite u akciju.

JELENAK

 

ALPINSKA STRIZIBUBA

 

VELIKA ČETVEROPJEGA STRIZIBUBA

 

Preuzeto sa: http://www.dzzp.hr/novosti/bez-podkategorije/jeste-li-ih-vidjeli!-1551.html

Zelena čistka 2017. (foto V. Andrić)
Zelena čistka 2017. (foto V. Andrić)

Povodom Dana planeta Zemlje, a u sklopu akcije Zelena čistka, dana 21.04.2017. Šumarija Slavonski Brod i Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Slavonski Brod zajedno s lokalnim udrugama i volonterima provodila je akciju čišćenja divljeg odlagališta otpada u gospodarskoj jedinici Južni Dilj, u blizini sela Zdenci. Akciji se na terenu pridružila i Javna ustanova Natura Slavonica. Naporima svih sudionika te uz pomoć mehanizacije, uklonjena je veća količina otpada iz šume.