Ostali projekti

Spring Alive

OŠ "Blaž Tadijanović" Slavonski Brod PŠ Podcrkavlje u suradnji s Javnom ustanovom Natura Slavonica uključila se ove godine u projekt Spring Alive (Proljeće uživo). Riječ je o međunarodnom projektu s ciljem razvijanja interesa djece za prirodu i zaštitu ptica selica. Prijavom svog prvog zapažanja lastavice, rode, kukavice, čiope i pčelarice na web stranici www.springalive.net, djeca iz Europe, središnje Azije i Afrike sudjeluju u stvaranju mape migracije ovih ptica, koja se u stvarnom vremenu mijenja sa svakim unesenim zapažanjem. Spring Alive povezuje djecu, njihove učitelje i obitelji u prijavljivanju prvog zapažanja pet lako prepoznatljivih vrsta ptica selica: lastavice, rode, kukavice, čiope i pčelarice.

29. ozujka 2019. stručna savjetnica Javne ustanove održala je radionicu Spring Alive za djecu 4. razreda OŠ "Blaž Tadijanović" Slavonski Brod PŠ Podcrkavlje u suradnji s njihovom nastavnicom Snježanom Marić. Sudjelovalo je oko 15 učenika četvrtog razreda. Djeca su po završetku radionice pokazala što su ranije naučila iz nastave prirode. Pripremili su zanimljivu i poučnu prezentaciju o kukcima. Njihovu odličnu prezentaciju su pozorno pratili kolege učenici, nastavnica i stručna služba Javne ustanove.

Spring Alive je započeo 2006. godine. Svrha projekta je poticati djecu, škole i širu javnost da se aktivno uključe u zaštitu ptica selica i rad nacionalnih BirdLife Partnera. Spring Alive projekt organizira OTOP, BirdLife Partner iz Poljske ispred BirdLife partnerstva, a u Hrvatskoj ga koordinira Udruga BIOM. Više informacija možete pronaći na službenoj web stranici projekta: http://www.springalive.net .

 

Čardak na Pašnjaku Ivi (foto M. Pavičić)

Projekt ''čardaci''- vidikovci predstavlja zajednički projekt Brodsko-posavske županije, općine Dragalić i Javne ustanove Natura Slavonica dobiven na Natječaju Ministarstva turizma kroz ''Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2016 godini.

Projekt obuhvaća izgradnju replike čardaka iz osmanlijskog razdoblja u Posavini, koji bi služili kao vidikovci odnosno promatračnice. Funkcija čardaka u prošlosti bila je najčešće uzbunjivanju naselja i stanovništva o provali Turaka preko rijeke Save ili se koristila i za zaštitu od poplave javljajući o izlijevanje rijeke.

Čardaci u formi Vidikovca su dio biciklističke staze „Ruta Sava“', odnosno, nastavak sličnog projekta koji uzvodno provodi  Park prirode Lonjsko polje, te je ovo njegov logičan nastavak uz Savu.

Potrebno je istaknuti da je uz čardake postavljeno odmorište s masivnim klupama i servisna stanica za bicikle.

Čardak-vidikovac (promatračnica) imati će  važnu ulogu u edukacije posjetitelja o prirodnim, povijesnim, kulturnim i krajobraznim vrijednostima, u upravljanju zaštićenim područjem, posebno za praćenje ptica i drugih divljih vrsta, te za upravljanje posjetiteljima. To znači da bi se turisti, grupe školske djece i znatiželjnici  usmjeravali na točno određene točke na pašnjacima gdje ne bi ometali pašarenje, uzbunjivali stoku, ptice i sebe ne dovodili u opasnost.

U planu je nastavak izgradnje identičnih ''čardaka'' na ostalim zaštićenim područjima Brodsko-posavske županije.

 Napisao: Mario Pavičić

 

Svojim kreacijama s radionice učenici su ukrasili školu

Povodom Dana škole, 26. travnja 2018., u OŠ "Bogoslav Šulek" Slavonski Brod PŠ Vranovci biologinja Javne ustanove održala je radionicu za djecu o pticama selicama na kojoj je sudjelovalo dvadesetoro učenika. Djeca su učila o razlikama među stanaricama i selicama, uzrocima i opasnostima seoba, saznala nešto novo o najpoznatijim vrstama ptica selica u Hrvatskoj i učila unositi podatke u aplikaciju za praćenje ptica selica. Kroz radionicu naučili su prepoznavati 4 od 5 vrsta koje se bilježe kroz europski projekt Spring Alive - Dočekajmo ptice selice, a koji u Hrvatskoj koordinira udruga BIOM. Izabrane su 4 vrste obuhvaćene projektom, a koje su česte u našem kraju: roda, kukavica, lastavica i pčelarica.

Nadamo se da su djeca uspješno proširila svoje već veliko znanje o pticama koje ih okružuju. Hvala ravnateljici škole Slavici Đurđević te nastavnicama Antoniji Galojlić i Marijani Marić zahvaljujući kojima je ostvarena ova suradnja! Svim učenicima, nastavnicima i ostalim zaposlenicima želimo sretan Dan škole!

 

 

Roda s prstenom snimljena u Gornjoj Bebrini (foto V. Andrić)

Tokom ovogodišnjeg prstenovanja mladih roda, 21. lipnja 2018., u Gornjoj Bebrini je primijećena jedna odrasla, ranije prstenovana ptica. Riječ je o rodi koju su prstenovali prstenovači Mirko Šetina i Nenad Šetina 28. lipnja 2013. godine u Donjoj Bebrini. Broj plastičnog prstena je T261, a metalnog TA 09791. Roda nije svila gnijezdo daleko od svoga rodnoga sela, ali lijepo je znati da je uspješno preživjela već 5 migracija i jednak broj rođendana. Ove godine prstenovani su i njezini potomci - dvije mlade rode.
Zahvaljući plastičnim prstenovima, koji se mogu očitati pomoću dalekozora ili fotoaparata s teleobjektivom, dobivamo sve više informacija o kretanju roda. Ovi podaci dragocjeni su pri planiranju i provođenju njihove zaštite budući da su kao migratorne ptice vrlo ranjive i ugrožene. Prstenovanje provodi Zavod za ornitologiju pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u suradnji sa službenim prstenovačima koji prstenovanje provode volonterski. Od 2017. godine zahvaljući sporazumu između tadašnjeg Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Hrvatske elektroprivrede, županijskih javnih ustanova za zaštitu prirode i JU PP Lonjsko polje provodi se prstenovanje uz pomoć HEP-ovih vozila i djelatnika i uz koordinaciju javnih ustanova.
Hvala Nenadu Šetini koji nam je dojavio podatke o prstenovanoj rodi!

U nastavku slijedi tekst natječaja Hrvatske agencije za okoliš i prirodu!

 

Dragi prirodoljupci i oni koji će to tek postati,

s veseljem vas obavještavamo kako i ove godine organiziramo potragu za jelenkom, alpinskom i velikom četveropjegom strizibubom. Vaš odaziv na našu akciju raste iz godine u godinu. 2015. kada je akcija tek započela, dobili smo ukupno 121 vašu dojavu dok se prošle godine taj broj višestruko povećao i dosegnuo 523 dojave. Nadamo se kako će i ove godine Vaš odaziv biti jednak ako ne i veći.

Ako ste sudjelovali i prijašnjih godina, znate zašto su nam ove vrste važne, a za sve ostale koji su se prvi puta uključili evo nekoliko razloga zašto su nam one bitne i zanimljive:

-          pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša - saproksilnim kornjašima, čije se ličinke hrane umirućim i raspadajućim drvetom.

-          bogatstvo saproksilnih kornjaša odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa te se stoga često koriste kao indikatori stanja ekosustava;

-          ugrožene su zbog  promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa gdje obitavaju (nedostatak trulih stabla i panjeva bitnih za razvoj ličinki, prekomjerna sječa šuma i sl.);

-          navedene su na dodacima  EU Direktive o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije, zbog čega je Hrvatska odredila područja važna za njihovo očuvanje koja su dio Ekološke mreže Republike Hrvatske, a time i Natura 2000 ekološke mreže Europske unije, a njihovo je stanje očuvanosti Hrvatska dužna pratiti i očuvati ga u povoljnom stanju;

-          kroz potragu, širimo svijest o važnosti i ugroženosti ovih vrsta te ih aktivno uključujemo u očuvanje prirode koja ih okružuje.

Uključiti se mogu svi. Sve što trebate je kada pronađete jednu od navedenih vrsta, pokušajte ih fotografirati te nam pošaljite fotografiju i sljedeće podatke na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. :

  • datum kada ste ga/ ih vidjeli
  • lokaciju gdje ste ga/ ih vidjeli (GPS ili opisnu ako nemate GPS uređaj)
  • vrijeme kada ste ga/ ih vidjeli
  • ime i prezime opažača

I ove godine smo osigurali nagrade za svaki 100. prijavljeni nalaz kao i za najbolju fotografiju ili video jelenka, velike četveropjege ili alpinske strizibube. Razloga je i više nego dovoljno da se uključite u akciju.

JELENAK

 

ALPINSKA STRIZIBUBA

 

VELIKA ČETVEROPJEGA STRIZIBUBA

 

Preuzeto sa: http://www.dzzp.hr/novosti/bez-podkategorije/jeste-li-ih-vidjeli!-1551.html