Sava Parks

Zajednička fotografija sudionika sastanka (foto JU Zeleni prsten Zagrebačke županije)

Samobor – 3. veljače 2017. - Predstavnici organizacija iz 4 zemlje Savskog sliva okupili su se,  1. i 2. veljače 2017. godine, na petom sastanku Mreže Sava Parks u Samoboru nastavljajući suradnju na očuvanju rijeke Save koje je započela 2014. godine. Na Svjetski dan močvara i močvarnih staništa 02.02.2015. godine predstavnici 20-ak institucija i nevladinih udruga iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije te njemačke zaklade EuroNatur potpisali su "Deklaraciju mreže Sava Parks". Potpisivanjem su preuzele odgovornost za očuvanje biološke raznolikosti zaštićenih područja uz Savu i obvezale se na prekograničnu suradnju kako bi se u skladu s održivim razvojem jačalo i štitilo prirodno bogatstvo i kulturno nasljeđe Europe.

Sava White Book

Na 5. sastanku međunarodne mreže za zaštitu rijeke Save Sava Parks, čiji je član i Javna ustanova, predstavljena je Bijela knjiga rijeke Save koja govori o prijetnjama biološkoj raznolikosti rijeke i potencijalima i preporukama za obnovu njezinih staništa. Autor knjige je Ulrich Schwartz. Pripremljena je u sklopu projekta Fostering the Protection of the Sava River and its Floodplains - SavaParks, a u sklopu kampanje Save the Blue Hart of Europe (Spasite plavo srce Europe). Za sada je dostupna samo verzija na engleskom jeziku koju možete besplatno preuzeti sa sljedećih linkova!

Novi članovi Mreže s projektnim partnerima iz Euronatura i PP Lonjsko polje (foto: Martina Glasnović)

1. i 2. lipnja 2015. u Srbiji je održan 3. sastanak mreže Sava Parks u sklopu projekta Jačanje zaštite rijeke Save i njenih poplavnih površina koji je pokrenula Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje u suradnji s njemačkom zakladom EuroNatur i Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode. Na svečanom uvodnom dijelu, u zgradi Pokrajinske vlade Vojvodine u Novom Sadu, novih pet članova mreže potpisalo je Deklaraciju o Savi. Radni dio nastavljen je u nacionalnom parku Fruška gora. Neke od tema bile su pilot projekti financirani iz ovog velikog projekta, prijetnje i mogućnosti u porječju rijeke Save, bijela knjiga, kampanja Blue Heart i izrada zajedničkog projektnog prijedloga Mreže. Sudjelovali su predstavnici Mreže iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Radni dio sastanka (foto: Vesna Andrić)

Radni dio sastanka (foto: Vesna Andrić)

Zajednička fotografija sudionika sastanka

Na sastanku je sudjelovao i direktor EuroNatura Gabriel Schwaderer (prvi zdesna)

Povodom Svjetskog dana močvarnih staništa Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije je bila domaćin 5. sastanka međunarodne mreže za zaštitu rijeke Save Sava Parks 01. i 02. veljače 2017. godine u Samoboru na kojem su sudjelovali ravnatelj Javne ustanove Natura Slavonica Josip Bodrožić-Džakić i stručna savjetnica Vesna Andrić. Na sastanku su predstavljeni završeni projekti koje je financirao EuroNatur te zaklade Aage V. Jensen i Michael Otto, među kojima i projekt Javne ustanove Natura Slavonica Savski šišmiši.

S desna na lijevo: Goran Gugić (PP Lonjsko polje), Nenad Strizrep (Ministarstvo zaštite okoliša i prirode), Dejan Komatina (Savska komisija) i Christel Schroeder (EuroNatur) (foto: V. Andrić)

Javna ustanova se u 2014. godini uključila u projekt umrežavanja dionika koji sudjeluju u upravljanju zaštićenim područjima u porječju rijeke Save. Osnovana je mreža Sava Parks koju čine ustanove iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije, a s ciljem zaštite biološke raznolikosti rijeke Save. Na 2. sastanku mreže u Zagrebu 02. i 03. veljače 2015. kao predstavnici Javne ustanove sudjelovali su ravnatelj Josip Bodrožić-Džakić i stručna savjetnica Vesna Andrić. Ravantelj Bodrožić-Džakić potpisao je Deklaraciju u ime Javne ustanove. U daljnjem tekstu u cijelosti donosimo službenu objavu za medije mreže Sava Parks.