Categories: Savski šišmiši

Podjeli

Author

adminNS

Share

Poziv na zajedničko obilježavanje

21. ožujka  – Svjetskog dana šuma

u sklopu projekta Savski šišmiši

 

u organizaciji:

Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije – Natura Slavonica

Hrvatskog šumarskog društva ogranak Slavonski Brod

Hrvatskih šuma Uprava šuma podružnica Nova Gradiška

 

ponedjeljak, 21. ožujka 2016. u 11 sati

zajedničko okupljanje na parkiralištu kod sportske dvorane Vijuš

 

Ujedinjeni narodi su posebnom rezolucijom (67/200) usvojenom 2012. proglasili 21. ožujka Svjetskim danom šuma. Cilj je obilježavanja podizati svijest ljudi o važnosti koje šume imaju za ljude. Obilježavanje svake godine ima i posebnu temu. Ovogodišnja je tema Šume i voda.

Budući da su poplavne šume neka od prirodno najvrjednijih staništa u Brodsko-posavskoj županiji, Javna ustanova Natura Slavonica, Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Slavonski Brod i Hrvatske šume Uprava šuma Podružnica Nova Gradiška zajednički će obilježiti ovaj datum kroz aktivnosti projekta Savski šišmiši koji je koncentriran na zaštitu šišmiša koji naseljavaju vlažna šumska staništa uz rijeku Savu, posebno u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000. Svi šišmiši u Hrvatskoj su strogo zaštićeni i važan su dio zdravih šumskih ekosistema. Nositelj projekta je Ustanova, a njezini partneri Hrvatsko šumarsko društvo – ogranci Slavonski Brod i Nova Gradiška, Zajednica tehničke kulture Brodsko-posavske županije, Brodska ekološka udruga Zemlja – BEUZ i Muzej Brodskog Posavlja. Projekt financiraju zaklade EuroNatur, Aage V. Jensen i Michael Otto Stiftung, a dio je većeg europskog projekta Sava parks koji vode EuroNatur, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode.

Ustanova i Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Slavonski Brod će na Svjetski dan šuma postavljati kućice za šišmiše, koje su izradila djeca, u šumsku sastojinu Migalovci u neposrednoj blizini rijeke Save. Neki od učenika uključenih u izradu kućica će sudjelovati i u njihovom postavljanju. Cilj postavljanja kućica je osigurati više skloništa za odrasle šišmiše i njihove porodiljne kolonije u mladim šumama. Privlačenje šišmiša u mlade šumske sastojine je prirodan, ekonomičan i efikasan način držanja pod kontrolom brojnih kukaca, koji su štetnici u šumarstvu, i održanja zdravih šumskih ekosistema.