Novosti

jelenak jelenak, arhiva Mingor, ZZOP  četveropjega strizibuba četveropjega strizibuba, E. Gljuščić 

 

alpska strizibuba alpinska strizibuba, V. Grahovac

 

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, poziva sve ljubitelje prirode i one koji će to tek postati na ovogodišnju potragu za jelenkom, alpinskom i velikom četveropjegom strizibubom.

 

Sve što trebate napraviti kada pronađete jednu od navedenih vrsta, pokušajte ih fotografirati te nam pošaljite fotografiju i sljedeće podatke:

  • lokaciju gdje ste ga/ ih vidjeli
  • datum kada ste ga/ ih vidjeli
  • ime i prezime nalaznika
Dojava

Svoju dojavu dostavite putem WEB OBRASCA (kojem možete pristupiti i skeniranjem QR koda). 

Poveznicu obrasca možete lako spremiti i na zaslone svojih mobilnih uređaja (na Android uređajima - nakon što otvorite Obrazac, u opcijama web stranice odaberite “Dodaj na početni zaslon”; na iOS uređajima - nakon što otvorite Obrazac, dodirnite ikonu Dijeli na donjoj navigacijskoj traci te odaberite “Dodaj na početni zaslon”) kako bi vam uvijek bila nadohvat ruke. 

 

Svi koji su sudjelovali u ovoj akciji i ranijih godina znaju zašto su nam ove vrste važne, a za sve ostale koji će se ove godine možda po prvi puta uključiti, navodimo nekoliko razloga zašto su nam one bitne i zanimljive:

  1. Pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša - saproksilnim kornjašima, čije se ličinke hrane umirućim i raspadajućim drvetom.
  2. Bogatstvo saproksilnih kornjaša odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa te se stoga često koriste kao indikatori stanja ekosustava.
  3. Ugrožene su zbog promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa gdje obitavaju (nedostatak trulih stabala i panjeva bitnih za razvoj ličinki, prekomjerna sječa šuma i sl.);
  4. Navedene su na dodacima EU Direktive o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije (Habitats Directive, 92/43/EEZ), zbog čega je Hrvatska odredila područja važna za njihovo očuvanje koja su dio Ekološke mreže Republike Hrvatske, a time i Natura 2000 ekološke mreže Europske unije, a njihovo je stanje očuvanosti Hrvatska dužna pratiti i očuvati ga u povoljnom stanju.
  5. Kroz potragu širimo svijest o važnosti i ugroženosti ovih vrsta te ih aktivno uključujemo u očuvanje prirode koja ih okružuje.

 

Pridružite nam se!

 

Tekst i fotografije preuzeti su sa stranica Zavoda za zaštitu okoliša i prirode: https://www.haop.hr/hr/novosti/akcija-jeste-li-ih-vidjeli-i-ove-godine-za-saproksilne-kornjase

 

Putem akcije „Jeste li ih vidjeli?“, Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, poziva javnost na dojavu lokacija na kojima nalaze proljetnice.

Svoju dojavu dostavite putem WEB OBRASCA (kojoj možete pristupiti i skeniranjem QR kod-a).

QR kod

Poveznicu obrasca možete lako spremiti i na zaslone svojih mobilnih uređaja (na Android uređajima - nakon što otvorite Obrazac, u opcijama web stranice odaberite “Dodaj na početni zaslon”; na iOS uređajima - nakon što otvorite Obrazac, dodirnite ikonu Dijeli na donjoj navigacijskoj traci te odaberite “Dodaj na početni zaslon”) kako bi vam uvijek bila nadohvat ruke.  

Visibaba, šafran, ljubičica, jaglac, jetrenka, plućnjak, šumarica, kukurijek, pasji zub, mišje uho, drijemovac, višecvjetni sunovrat, dvolisni procijepak, kockavica i druge; dug je popis proljetnica. Proljetnica je zajednički naziv za sve biljke koje cvjetaju početkom vegetacijske sezone. Iako proljeće kalendarski počinje tek u ožujku, prve proljetnice mogu se naći i ranije. Mnoge izlaze iz zemlje već nakon prvih toplijih dana u godini, čak i dok se još topi snijeg.  

Neke od proljetnica su ugrožene, a neke su i strogo zaštićene. Glavne prijetnje proljetnicama su pretjerano branje te uništavanje staništa (širenje građevinskih područja, pretvaranje livada u obradive površine, krčenje šuma, odvodnjavanje i melioracija područja,…).  

Brojnost i stanje nekih proljetnica prati se u cijeloj Europskoj uniji. Prema Direktivi o staništima, tzv. osnovi EU zakonodavstva u zaštiti prirode uz Direktivu o pticama, visibaba i velika sasa prepoznate su kao vrste čije područje pojavljivanja, brojnost, stanište te izgledi za opstanak u budućnosti moraju kontinuirano pratiti te o njemu izvještavati sve države članice EU. Vaše će dojave Republici Hrvatskoj pomoći u ispunjavanju ovog zadatka.  

Proljetnice ne predstavljaju samo lijepo cvijeće, one su jedinstvene biljke vrijedne svake pažnje i proučavanja. Osim toga, one su utkane u naše običaje i kulturu, možda čak i više od drugih biljaka. Svoju su upotrebu pronašle u mnogim čovjekovim djelatnostima, pa se tako koriste u medicinske svrhe, u kulinarstvu, proizvodnji parfema, cvjećarstvu, hortikulturi… Od davnina do danas su izvor inspiracije umjetnicima, zato ćemo i mi fotografije koje nam dostavite pregledati te one najljepše nagraditi, a uz vaše dopuštenje i objaviti. Akcija traje do 1. svibnja 2024. godine. Za sva pitanja javite se na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Više o proljetnicama možete naći i u brošuri Proljetnice u Hrvatskoj

Jadna od prijetnji proljetnicama su i invazivne vrste zbog toga, ukoliko prilikom prijave proljetnice u blizini primijetite neku invazivnu ili stranu vrstu, ovo opažanje možete prijaviti kroz aplikaciju “Invazivne vrste u Hrvatskoj” (aplikacija je dostupna za Android, iOS i Huawei uređaje i može se besplatno preuzeti u mrežnim trgovinama Google Play (v.1.1.15), Apple Store (v1.1.16) i Huawei AppGallery (v1.1.15)). 

Informacije o ostalim akcijama prikupljanja podataka o opažanjima divljih vrsta možete pronaći na poveznici

Tekst preuzet sa: https://www.haop.hr/hr/novosti/akcija-jeste-li-ih-vidjeli-proljetnice

Fotografija s izložbe 1

U ponedjeljak 18. ožujka 2024. godine u prostoru Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Slavonski Brod organizirana je mobilna izložba Diverterra. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije, Natura Slavonica, organizirala ju je za udrugu Obiteljski koordinator - udrugu za ranu intervenciju u djetinjstvu.

Teme iz zaštite prirode i okoliša, s posebnim naglaskom na klimatske promjene, razveselile su djecu s različitim teškoćama školske i predškolske dobi. Obzirom da je Diverterra organizirana kao mobilna izložba koja se prati pomoću tableta i  slušalica djeca su uživala koristeći svoje „omiljene“ medije,a ujedno naučili o prirodi koja nas okružuje i načinima kako ju čuvati i očuvati. Ovom izložbom otvorili smo još jedno polje učenja za djecu s teškoćama i pokazali da prilagodba  načina prezentiranja sadržaja učenja, uvelike doprinosi stjecanju i usvajanju znanja. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije, Natura Slavonica i Obiteljski koordinator-udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu pokazali su pravi primjer inkluzije, a to je prilagodba sadržaja, načina i metoda djeci s teškoćama,a NE prilagodba djece s teškoćama sadržajima koji se nude. Izložba je odličan primjer prikladnih aktivnosti za djecu s teškoćama kojima ćemo i dalje težiti,a naravno naša suradnja s Naturom Slavonicom se nastavlja na još zanimljivije i inovativnije načine.

Fotografija s izložbe 2

Fotografija s izložbe 3

Pred vama se nalazi prva digitalna brošura u izdanju Javne ustanove Natura Slavonica.

Za pregledavanje iste, kliknite na poveznicu na dnu objave.

 

https://www.facebook.com/share/p/iwNENdxNg1dpxS7t/