Službeni poster Svjetskog dana vlažnih staništa 2021.

Svjetski dan vlažnih staništa svake godine se obilježava na datum 02. veljače, dan kada je 1971. u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o vlažnim područjima. Vlažna staništa pohranjuju i pročišćuju vodu, hrane nas, čuvaju biološku raznolikost, a u isto vrijeme štite naselja od poplava. Očuvanjem takvih staništa čuvamo i izvore svježe vode čija se potrošnja u zadnjih 100 godina povećala šest puta. 

Projekt „Vlažna staništa za život 2“ koji financira zaklada Euronatur bavi se uklanjanjem invazivnih vrsta na poplavnom pašnjaku Gajna i edukacijom javnosti o bioraznolikosti i funkcijama ekosustava na vlažnim livadama i pašnjacima Gajne.  Zbog COVID 19 situacije zaustavili smo aktivnosti preko zime, ali projekt nastavljamo s početkom veljače, uz obilježavanje Svjetskog dana vlažnih staništa.  Zbog epidemioloških uvjeta morat ćemo odgoditi i godišnji sastanak Suradničkog vijeća značajnog krajobraza Gajna koji se tradicionalno održavao u to vrijeme, ali aktivnosti na terenu ćemo uz prilagodbu ipak održati.  Cilj projekta koje Brodsko ekološko društvo-BED provodi u partnerstvu sa Javnom ustanovom Natura Slavonica usmjeren je u konkretne investicije u uklanjanju invazivnih vrsta i angažiranje što većeg broja lokalnog stanovništva kako bi se osigurala dugoročna održivost. Uz edukaciju javnosti o bioraznolikosti i funkcijama ekosustava na vlažnim staništima, planiraju se i aktivnosti edukacije djece iz OŠ "Stjepan Radić" Oprisavci o temama o održivoj poljoprivredi, bioraznolikosti na Gajni i invazivnim biljnim vrstama.

Više o svjetskom danu vlažnih staništa: https://www.worldwetlandsday.org/home?fbclid=IwAR2CyZpKIyoSV8DUWF1AaHA-FqWlbiz1nia3Z4MgwCciqd8eqV_xQFt6sUI

U slučaju potrebe za više informacija možete se obratiti voditeljici projekta Iris Beneš na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; 091 445 4212 ili na kontakte Javne ustanove.