Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

 Službeni poster Svjetskog dana vlažnih staništa 2021.

Svjetski dan vlažnih staništa svake godine se obilježava na datum 02. veljače, dan kada je 1971. u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o vlažnim područjima. Vlažna staništa pohranjuju i pročišćuju vodu, hrane nas, čuvaju biološku raznolikost, a u isto vrijeme štite naselja od poplava. Očuvanjem takvih staništa čuvamo i izvore svježe vode čija se potrošnja u zadnjih 100 godina povećala šest puta. 

Projekt „Vlažna staništa za život 2“ koji financira zaklada Euronatur bavi se uklanjanjem invazivnih vrsta na poplavnom pašnjaku Gajna i edukacijom javnosti o bioraznolikosti i funkcijama ekosustava na vlažnim livadama i pašnjacima Gajne.  Zbog COVID 19 situacije zaustavili smo aktivnosti preko zime, ali projekt nastavljamo s početkom veljače, uz obilježavanje Svjetskog dana vlažnih staništa.  Zbog epidemioloških uvjeta morat ćemo odgoditi i godišnji sastanak Suradničkog vijeća značajnog krajobraza Gajna koji se tradicionalno održavao u to vrijeme, ali aktivnosti na terenu ćemo uz prilagodbu ipak održati.  Cilj projekta koje Brodsko ekološko društvo-BED provodi u partnerstvu sa Javnom ustanovom Natura Slavonica usmjeren je u konkretne investicije u uklanjanju invazivnih vrsta i angažiranje što većeg broja lokalnog stanovništva kako bi se osigurala dugoročna održivost. Uz edukaciju javnosti o bioraznolikosti i funkcijama ekosustava na vlažnim staništima, planiraju se i aktivnosti edukacije djece iz OŠ "Stjepan Radić" Oprisavci o temama o održivoj poljoprivredi, bioraznolikosti na Gajni i invazivnim biljnim vrstama.

Više o svjetskom danu vlažnih staništa: https://www.worldwetlandsday.org/home?fbclid=IwAR2CyZpKIyoSV8DUWF1AaHA-FqWlbiz1nia3Z4MgwCciqd8eqV_xQFt6sUI

U slučaju potrebe za više informacija možete se obratiti voditeljici projekta Iris Beneš na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; 091 445 4212 ili na kontakte Javne ustanove.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech