Putem akcije „Jeste li ih vidjeli?“, Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, poziva javnost na dojavu lokacija na kojima nalaze proljetnice.

Svoju dojavu dostavite putem WEB OBRASCA (kojoj možete pristupiti i skeniranjem QR kod-a).

QR kod

Poveznicu obrasca možete lako spremiti i na zaslone svojih mobilnih uređaja (na Android uređajima - nakon što otvorite Obrazac, u opcijama web stranice odaberite “Dodaj na početni zaslon”; na iOS uređajima - nakon što otvorite Obrazac, dodirnite ikonu Dijeli na donjoj navigacijskoj traci te odaberite “Dodaj na početni zaslon”) kako bi vam uvijek bila nadohvat ruke.  

Visibaba, šafran, ljubičica, jaglac, jetrenka, plućnjak, šumarica, kukurijek, pasji zub, mišje uho, drijemovac, višecvjetni sunovrat, dvolisni procijepak, kockavica i druge; dug je popis proljetnica. Proljetnica je zajednički naziv za sve biljke koje cvjetaju početkom vegetacijske sezone. Iako proljeće kalendarski počinje tek u ožujku, prve proljetnice mogu se naći i ranije. Mnoge izlaze iz zemlje već nakon prvih toplijih dana u godini, čak i dok se još topi snijeg.  

Neke od proljetnica su ugrožene, a neke su i strogo zaštićene. Glavne prijetnje proljetnicama su pretjerano branje te uništavanje staništa (širenje građevinskih područja, pretvaranje livada u obradive površine, krčenje šuma, odvodnjavanje i melioracija područja,…).  

Brojnost i stanje nekih proljetnica prati se u cijeloj Europskoj uniji. Prema Direktivi o staništima, tzv. osnovi EU zakonodavstva u zaštiti prirode uz Direktivu o pticama, visibaba i velika sasa prepoznate su kao vrste čije područje pojavljivanja, brojnost, stanište te izgledi za opstanak u budućnosti moraju kontinuirano pratiti te o njemu izvještavati sve države članice EU. Vaše će dojave Republici Hrvatskoj pomoći u ispunjavanju ovog zadatka.  

Proljetnice ne predstavljaju samo lijepo cvijeće, one su jedinstvene biljke vrijedne svake pažnje i proučavanja. Osim toga, one su utkane u naše običaje i kulturu, možda čak i više od drugih biljaka. Svoju su upotrebu pronašle u mnogim čovjekovim djelatnostima, pa se tako koriste u medicinske svrhe, u kulinarstvu, proizvodnji parfema, cvjećarstvu, hortikulturi… Od davnina do danas su izvor inspiracije umjetnicima, zato ćemo i mi fotografije koje nam dostavite pregledati te one najljepše nagraditi, a uz vaše dopuštenje i objaviti. Akcija traje do 1. svibnja 2024. godine. Za sva pitanja javite se na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Više o proljetnicama možete naći i u brošuri Proljetnice u Hrvatskoj

Jadna od prijetnji proljetnicama su i invazivne vrste zbog toga, ukoliko prilikom prijave proljetnice u blizini primijetite neku invazivnu ili stranu vrstu, ovo opažanje možete prijaviti kroz aplikaciju “Invazivne vrste u Hrvatskoj” (aplikacija je dostupna za Android, iOS i Huawei uređaje i može se besplatno preuzeti u mrežnim trgovinama Google Play (v.1.1.15), Apple Store (v1.1.16) i Huawei AppGallery (v1.1.15)). 

Informacije o ostalim akcijama prikupljanja podataka o opažanjima divljih vrsta možete pronaći na poveznici

Tekst preuzet sa: https://www.haop.hr/hr/novosti/akcija-jeste-li-ih-vidjeli-proljetnice