5. sjednica Suradničkog vijeća (fotografije: Iris Beneš i Vesna Andrić)

U zajedničkoj organizaciji Javne ustanove Natura Slavonica, Brodskog ekološkog društva - BED i Općine Oprisavci održana je 5. sjednica Suradničkog vijeća značajnog krajobraza Gajna. Sjednica je održana u prostorijama Općine Oprisavci 01. veljače 2019. Datum održavanja sjednice je izabran kako bismo zajedno obilježili Svjetski dan vlažnih staništa i skrenuli pažnju javnosti na njihovu važnost i probleme.

Zahvaljujemo se svi sudionicima i članovima Suradničkog vijeća na lijepom odazivu i sudjelovanju.

U nastavku pročitajte službeno priopćenje poslano medijima.

 

Obavijest za medije

u povodu Međunarodnog dana vlažnih staništa

i 5. sjednice Suradničkog vijeća Gajne

                                                            

VLAŽNA STANIŠTA POMAŽU NAM U BORBI S KLIMATSKIM PROMJENAMA!

Želeći ukazati na iznimnu biološku i društvenu važnost vlažnih staništa te podršku održivim praksama za njihovo očuvanje, Suradničko vijeće značajnog krajobraza Gajna održalo je svoju 5. sjednicu uz međunarodni dan njihove zaštite.

Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih (vlažnih) staništa se u skladu s donošenjem Ramsarske konvencije obilježava na svake godine na datum 02.02. Ove godine fokus je na korisnost tih staništa u borbi protiv klimatskih promjena, ali i utjecaj klimatskih promjena na vlažna staništa.  Ekstremni klimatski događaji, kao što su poplave i nagla zatopljenja, među najočitijim su učincima klimatskih promjena.

Vlažna staništa djeluju tako što kao spužve skupljaju i zadržavaju višak kišnice i smanjuju poplave, a u sušnim periodima zadržavaju vodu te time sprječavaju pojavu suše. Jedno od pet vrsta vlažnih staništa koje nam pomažu nositi se s ekstremnim promjenama su poplavne ravnice koje su značajne za naša područja. Poplavna područja uz rijeku Savu u Brodsko-posavskoj županiji dokaz su da prirodne, očuvane rijeke i njihove redovna plavljenja nisu nužno štetna. Od 15 područja europske ekološke mreže Natura 2000 u našoj županiji čak 10 je vezano uz prirodna poplavna područja. Tu gdje su ljudi naviknuti živjeti uz ritam prirode uz sve teškoće koje to donosi nalaze se retencije - mjesta koja primajući višak vode u poplavama smanjuju rizike i štete od poplava do kojih može doći nizvodno, posebice u gradovima.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije - Natura Slavonica i Brodsko ekološko društvo-BED pripremili su izvještaje o aktivnostima na Gajni i drugim zaštićenim područjima. Predstavljen je i novi projekt „Vlažna staništa za život“ koji financira zaklada Euronatur, a povezan je sa revitalizacijom vlažnih staništa na Gajni. U diskusiji je nekoliko članova iznijelo svoje probleme i postavilo pitanja nadležnim tijelima, te su dogovorene aktivnosti u sljedećem periodu. Gajna je jedno od rijetkih zaštićenih područja na kojem suradničko vijeće postoji, kao mjesto gdje razni sektori i zainteresirane organizacije, ustanove i pojedinci komuniciraju i time pozitivno utječu na upravljanje zaštićenim područjem.

U slučaju potrebe za više informacija možete se javiti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., mobitel 091 445 4212 (Iris Beneš). Možete se javiti i Javnoj ustanovi Natura Slavonica na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefone 409-042 (ravnatelj) ili 409-043 (stručna služba). Za one koji žele istraživati, materijali i informacije se mogu naći na stranicama Ramsarske konvencije http://www.ramsar.org/

Službeni logo obilježavanja

Zapisnik Sjednice možete preuzeti ovdje:

Zapisnik 5. sjednice Suradničkog vijeća ZK Gajna ( PDF, 2.21MB)

Pogledajte fotografije sa Sjednice.