Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Pašnjak Iva (foto: Dražen Fligić)

Foto: Dražen Fligić

Pašnjak Iva najmlađe je zaštićeno područje u Brodsko-posavskoj županiji. Iva je proglašena zaštićenom u kategoriji značajnog krajobraza 14. srpnja 2010. odlukom Županijske skupštine BPŽ. Ovaj poplavni pašnjak smjestio se južno od sela Gorice u općini Dragalić, a površina mu iznosi 268 ha. Sa zapada, istoka i juga omeđena je poplavnim šumama hrasta lužnjaka. Iva je dio područja važnog za ptice Donja Posavina koje je dio Nacionalne ekološke mreže.

Posebnu vrijednost području daje vegetacija vlažnih nitrofilnih travnjaka i pašnjaka koju ispašom održavaju autohtoni posavski konji stočara iz okolice te redovita košnja. Ova staništa rijetka su i ugrožena u Europi te zaštićena Bernskom konvencijom. Ispaša stoke i košnja su nužni za njihovo održanje.

Pašnjak Iva (foto: Dražen Fligić)
Foto: Dražen Fligić

U poplavnom dijelu godine, pašnjak postaje mrijestilište savskih riba. Ostaci riba u barama dugo hrane brojne ptice močvarice koje se gnijezde u okolici ili im Iva posluži kao hranilište i odmorište tokom migracija. Na pašnjaku je pronađena močvarna smeđa žaba (lat. Rana arvalis) čiji mužjaci u sezoni paranja dobivaju intenzivnu plavu boju. Nalaz močvarne smeđe žabe na Ivi predstavlja najistočniji zabilježeni nalaz u Hrvatskoj. Atraktivnosti Ive doprinose i tri bunara sa đermama na kojima se napaja stoka.

Kako doći do Pašnjaka Ive? Pogledajte kartu!

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech