Categories: Novosti

Podjeli

Author

adminNS

Share

U suradnji sa Zavodom za prostorno uređenje Brodsko-posavske županije i CTR – Razvojnom agencijom Brodsko-posavske županije, Javna ustanova je sudjelovala na konferenciji Integralni pristup zaštiti, planiranju i upravljanju krajobrazom povodom 2. Međunarodnog dana krajobraza Vijeća Europe. Organizatori konferencije su Vijeće Europe – Konvencija o europskim krajobrazima, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Hrvatski zavod za prostorni razvoj, u suradnji s Ministarstvom kulture, Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a održana je 20. listopada 2018. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Blaženka Veselinović iz Zavoda za prostorno uređenje Brodsko-posavske županije i Vesna Andrić iz Javne ustanove Natura Slavonica pripremile su i održale prezentaciju pod nazivom Upravljanje krajobrazom poplavnog područja rijeke Save u Brodsko-posavskoj županiji.

Skupu su se uvodno obratili dekan Arhitektonskog fakulteta prof.dr.sc. Krunoslav Šmit, dr.sc. Biserka Dumbović-Bilušić nacionalna kontakt točka MIinistarstva kulture za provedbu Konvencije o europskim krajobrazima u Hrvatskoj, Damir Župan ispred ministarstva Vanjskih i europskih poslova te Marijana Balić zastupnica u Hrvatskom Saboru i članica izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Predsjednica Konvencije o europskim krajobrazima Vijeća Europe i nacionalna kontakt točka Crne Gore Sanja Lješković Mitrović te izvršna tajnica Konvencije Maguelonne Dejeant Pons predstavile su kontekst donošenja i provedbe Konvencije te njezin značaj i motive za njenu daljnju provedbu. Skup je svečano otvorio potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Teme pokrivaju pregled politika tijela državne uprave koja u svom djelokrugu provode neke od ciljeva Konvencije o europskim krajobrazima, svoje programe predstavile su visokoškolske ustanove, a bili su prezentirani i konkretni projekti vezani uz pojedine krajobrazne teme. Pored hrvatskih predavača, konferenciji su poseban doprinos dali i ugledni inozemni stručnjaci.

Zanimljivo popratno događanje bilo je otvorenje zajedničke izložbe studenata Arhitektonskog i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Za predavače je organiziran terenski obilazak Ozlja, PP Žumberak – Samoborsko gorje i Samobora.

Ovdje možete preuzeti Program i Zbornik sažetaka. Više informacija možete potražiti na stranicama Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj: http://www.hzpr.hr/default.aspx?id=2346 .

U nastavku pogledajte galeriju fotografija koje nam je ustupio Hrvatski zavod za prostorni razvoj.