Categories: Novosti

Podjeli

Author

adminNS

Share

Često nas ljudi kontaktiraju kada pronađu ozlijeđene, iscrpljene i/ili mlade životinje u prirodi s pitanjem što trebaju učiniti i kako pomoći.

Kod pronalaska mladih životinja, obično je najbolje udaljiti se što prije bez uznemiravanja životinje. Roditelji su najčešće u blizini i čekaju Vaš odlazak da se nastave brinuti o svojoj mladunčadi. Ukoliko takvu mladunčad ponesete sa sobom, ona su često zauvijek izgubljena za prirodu. Poseban problem su pronađene mlade sove i lanad koje tako završe u prihvatilištima divljih životinja ili u neadekvatnom privatnom smještaju, a mogle su voditi normalan život u prirodi. Sove je moguće vratiti i nakon par dana na lokaciju pronalaska, gdje ih roditelji traže, i podići na granu na kojoj ih ne mogu uhvatiti grabežljivci, a roditelji će ih nastaviti hraniti. Međutim, kod mnogih životinja odnošenje mladunčadi pravi nepovratnu štetu i više ih nije moguće vratiti u prirodu.

Strogo zaštićene životinje ni druge divlje životinje ne biste smjeli hvatati ako za to ne postoji iznimno dobar razlog. Ako mislite da je pronađena životinja ozlijeđena ili toliko iscrpljena da neće preživjeti u prirodi, o nalazu možete obavijestiti Centar za zbrinjavanje zaštićenih životinja Ruščica (Ruščičkih žrtava 51, Ruščica; tel: 035 457 005) ili se javiti Javnoj ustanovi na telefone 035 409 043 ili 035 409 042 ili na email zastita.prirode@bpz.hr . Možete se javiti i Centru 112 koji će proslijediti Vaš poziv na navedene adrese. Najbolje je izbjeći hvatanje životinje na svoju ruku, zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti životinje. Puno je bolje rješenje javiti na navedene kontakte gdje ste vidjeli životinju i zašto mislite da ju treba zbrinuti. Fotografija je uvijek dobrodošla.