Categories: Novosti

Podjeli

Author

adminNS

Share

22. svibnja obilježava se Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj. Tim povodom objavljujemo Strategiju Europske unije za biološku raznolikost do 2030. godine donesenu 20. svibnja 2020.

Strategija, između ostalog, obuhvaća sljedeće mjere i obveze:

  • Uspostavljanje veće mreže zaštićenih područja na kopnu i moru u Europskoj uniji, a temeljenu na postojećoj mreži Natura 2000 područja, s posebno strogom zaštitom područja visoke biološe raznolikosti i važnosti za borbu protiv klimatskih promjena.
  • Plan EU za restauraciju prirode – niz konkretnih obveza i akcija da bi se obnovili degradirani ekosustavi diljem EU do 2030. godine, da bi se njima upravljalo održivo s fokusom na glavne pokretače gubitka biološke raznolikosti.
  • Set mjera da se osigura nužna promjena: pokretanje novog ojačanog upravljačkog okvira da bi se osigurala bolja implementacija i praćenje napretka, poboljšanje znanja, financiranje i investicije te veće uvažavanje prirode kod donošenja odluka u poslovnom i javnom sektoru.
  • Mjere koje će se baviti globalnim izazovima za biološku raznolikost, pokazujući da je EU spremna primjerom voditi prema uspješnom usvajanju ambicioznih okvira za bioraznolikost temeljenih na Konvenciji o biološkoj raznolikosti..

 

Hrvatski prijevod Strategije i pripadajući prilog možete pogledati i/ili preuzeti ovdje:

Strategija 

Prilog Strategiji

 

Ovdje možete pročitati izjavu ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, a ovdje i članak koje je objavilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike tim povodom.