Categories: Novosti

Podjeli

Author

adminNS

Share

Ove godine Brodsko-posavska županija se službeno obilježava Zeleni tjedan Europske unije službenim partnerskim događanjem. Suradnici u provedbi obilježavanja su Javna ustanova Natura Slavonica, novogradiški i slavonskobrodski ogranak Hrvatskog šumarskog društva, Brodsko ekološko društvo – BED i Biciklistički klub Psunj. Kao fokus partnerskog događanja na području Brodsko-posavske županije, u suradnji s Javnom ustanovom Natura Slavonica, odabrana je europska ekološka mreža Natura 2000., njezina implementacija u Brodsko-posavskoj županiji te utjecaj na zaštitu prirode na području Brodsko-posavske županije, ali i na druge sektore poput prostornog planiranja, šumarstva i poljoprivrede. Partnersko događanje uključuje niz aktivnosti od kojih izdvajamo sljedeće:

  • izložba fotografija Natura 2000 područja i zaštićenih područja u Brodsko-posavskoj županiji;
  • seminar/predavanja za stručnjake i zainteresiranu javnost s temom značaja i implementacije Nature 2000 u Brodsko-posavskoj županiji te njezina utjecaja na zaštitu prirode, prostorno planiranje, šumarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj;
  • biciklijada Nova Gradiška – posebni rezervat šumske vegetacije Prašnik;
  • vođene ture za djecu i zainteresiranu javnost u Natura 2000 područjima Brodsko-posavske županije (posebni ornitološki rezervat Bara Dvorina kraj Donje Bebrine i značajni krajobraz Gajna pokraj sela Oprisavci i Poljanci).

Predavanja će se organizirati u suradnji  s Hrvatskim šumarskim društvom Ogranak Nova Gradiška,  Hrvatskom komorom inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Zavodom za prostorno uređnje Brodsko-posavske županije te Ministarstvom zaštite okoliša i energetike.

Detaljni raspored pogledajte u Programu obilježavanja Zelenog tjedna u Brodsko-posavskoj županiji ( PDF, 338 KB, Program ažuriran 16.05.! Provjerite izmjene (biciklijada, izložba fotografija)!).