Categories: Ostali projekti

Podjeli

Author

adminNS

Share

Projekt ”čardaci”- vidikovci predstavlja zajednički projekt Brodsko-posavske županije, općine Dragalić i Javne ustanove Natura Slavonica dobiven na Natječaju Ministarstva turizma kroz ”Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2016 godini.

Projekt obuhvaća izgradnju replike čardaka iz osmanlijskog razdoblja u Posavini, koji bi služili kao vidikovci odnosno promatračnice. Funkcija čardaka u prošlosti bila je najčešće uzbunjivanju naselja i stanovništva o provali Turaka preko rijeke Save ili se koristila i za zaštitu od poplave javljajući o izlijevanje rijeke.

Čardaci u formi Vidikovca su dio biciklističke staze „Ruta Sava“’, odnosno, nastavak sličnog projekta koji uzvodno provodi  Park prirode Lonjsko polje, te je ovo njegov logičan nastavak uz Savu.

Potrebno je istaknuti da je uz čardake postavljeno odmorište s masivnim klupama i servisna stanica za bicikle.

Čardak-vidikovac (promatračnica) imati će  važnu ulogu u edukacije posjetitelja o prirodnim, povijesnim, kulturnim i krajobraznim vrijednostima, u upravljanju zaštićenim područjem, posebno za praćenje ptica i drugih divljih vrsta, te za upravljanje posjetiteljima. To znači da bi se turisti, grupe školske djece i znatiželjnici  usmjeravali na točno određene točke na pašnjacima gdje ne bi ometali pašarenje, uzbunjivali stoku, ptice i sebe ne dovodili u opasnost.

U planu je nastavak izgradnje identičnih ”čardaka” na ostalim zaštićenim područjima Brodsko-posavske županije.

Napisao: Mario Pavičić