Categories: Novosti

Podjeli

Author

adminNS

Share

Dan planeta Zemlje počeo se slaviti 1970. godine u Sjedinjenim Američkim Državama na inicijativu Gaylorda Nelsona, senatora iz Wisconsina. Obilježavanje je počeo kako bi skrenuo pažnju javnosti na potrebu očuvanja čistog zraka, vode, tla te ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Od 1990. godine, ovaj se praznik obilježava i u Hrvatskoj, a 1992. godine postao je službeni međunarodni praznik odlukom Ujedinjenih naroda. Danas se obilježava u 192 zemlje svijeta. Ove godine tema obilježavanja je Lice klimatskih promjena (engl. The Face of Climate Change). Kroz pojedinačne primjere utjecaja promjene klime na živote ljudi pokušava se ukazati na ozbiljnost ovog negativnog trenda. Klimatske promjene će prije ili kasnije drastično utjecati na živote svih stanovnika Zemlje.

I ove godine Dan planeta Zemlje obilježavaju u Hrvatskoj brojne škole, nevladine udruge, institucije za zaštitu okoliša i prirode i drugi.  Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Brodsko-posavske županije obilježila ga je predstavljanjem projekta izgradnje informacijsko-edukacijskog centra za posjetitelje čiji je nositelj. Informacije o Projektu predstavio je ravnatelj Javne ustanove Mario Pavičić. Centar će biti izgrađen na značajnom krajobrazu Gajna koji će ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju postati dio europske ekološke mreže Natura 2000. Projekt izgradnje Centra financira Ministarstvo zaštite okoliša u sklopu nacionalnog Projekta integracije u EU Natura 2000 (Natura 2000 Integration Project). U sklopu nacionalnog projekta predviđena je izgradnja infrastrukture zaštićenih područja i ekološke mreže, osiguravanje uvjeta za početak monitoringa ciljnih divljih vrsta u skladu s europskom metodologijom prikupljanja i obrade podataka te uvjeta za učinkovito upravljanje područjima i svojtama ekološke mreže Natura 2000 u Hrvatskoj.

Centar će biti izgrađen u skladu s tradicijskom gradnjom ovog dijela slavonske Posavine u formi šokačkog stana. Uz Centar biti će izgrađena i poučna staza za posjetitelje s 10 informativnih panoa, također na Gajni. Vrijednost Projekta je oko 100.000,00 €. U pripremi Projekta pomogla je Brodsko-posavska županija kroz stručnu pomoć u pisanju projektne aplikacije, koju je pružio Upravni odjel za razvoj i europske integracije, i stručnu i tehničku pomoć pri ishođenju potrebnih dopuštenja za izgradnju koju je pružio Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša. Na predstavljanju Projekta sudjelovao je zamjenik župana za gospodarstvo Davor Vlaović. Naglasio je važnost projekta za regiju. Nazočni su bili i pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Miroslav Jarić sa djelatnicima Odjela koji su sudjelovali u pripremi Projekta. U realizaciju Projekta uključilo se i Brodsko ekološko društvo koje je bilo inicijator proglašenja Gajne zaštićenim područjem. U ime Brodskog ekološkog društva o Projektu je govorio predsjednik Društva Šimo Beneš. Javna ustanova se nada i aktivnom uključenju lokalne zajednice u provedbu Projekta i kasnije korištenje izgrađenih sadržaja. Centar će prije svega postati mjesto edukacije svih zainteresiranih o važnosti očuvanja biološke raznolikosti i čistog i zdravog okoliša za život.