Categories: Novosti

Podjeli

Author

adminNS

Share

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana zaštite staništa Javna ustanova je 05. listopada 2012. organizirala stručni skup za nastavnike prirode i biologije u suradnji sa Suzanom Lovrić, voditeljicom Županijskog stručnog vijeća učitelja prirode i biologije osnovnih škola Brodsko-posavske županije. U organizaciji ovog prigodnog stručnog skupa Javna ustanova sudjeluje od 2008. godine te se njeni djelatnici trude nastavnicima predstaviti područja vrijednih prirodnih staništa u Brodsko-posavskoj županiji te druge destinacije zanimljive biolozima i pogodne za organizaciju terenske nastave za učenike osnovnih i srednjih škola. Također, tom prigodom  Javna ustanova  predstavlja i svoje najvažnije projekte i aktivnosti vezane uz zaštitu prirode.

Ove godine nastavnici su imali priliku razgledati malakološku zbirku „Tritonovo blago“ u župnom dvoru u Klakaru uz stručno vodstvo vlasnika zbirke velečasnog Željka Zuanovića. Zbirka broji više od 2000 primjeraka iz Hrvatske i sa svih strana svijeta. Nastavnici su obišli i župni dvor i crkvu sv. Jakova koji su proglašeni kulturnim dobrom. Potom je slijedio odlazak u Centar za zbrinjavanje zaštićenih životinja u Ruščici gdje je voditelj Centra Mirko Milec nastavnike upoznao s ulogom Centra u zaštiti prirode u regiji i Hrvatskoj, svakodnevnim problemima u radu Centra te domaćim i stranim svojtama o kojima Centar skrbi. Ravnatelj Javne ustanove Mario Pavičić ondje je predstavio bilten Javne ustanove koji sadrži sažetke istraživanja i projekata koje provodi Javna ustanova. Dva broja biltena podijeljena su prisutnim nastavnicima. Djelatnici Javne ustanove također su najavili novi projekt kojim će se osigurati izgradnja prostrane volijere za ptice rodarice u Centru za zbrinjavanje zaštićenih životinja u Ruščici. Na ovaj način će se poboljšati uvjeti rehabilitacije ozlijeđenih zaštićenih i strogo zaštićenih ptica koje u Centar stižu sa ugroženih močvarnih staništa Brodsko-posavske županije te iz čitave Hrvatske.

Zahvaljujemo na odazivu nastavnicima prirode i biologije te na suradnji i trudu oko organizacije novoj voditeljici Vijeća Suzani Lovrić. Također, Javna ustanova i ovim putem želi na višegodišnjoj uspješnoj suradnji zahvaliti dosadašnjoj voditeljici Vijeća Nevenki Milinčević te se nadamo da će i u mirovini, koliko je moguće, nastaviti svoj dugogodišnji radu u edukaciji i promociji biologije i zaštite prirode.