Categories: Novosti

Podjeli

Author

adminNS

Share

Povodom Dana planeta Zemlje, Javna ustanova Natura Slavonica je u suradnji sa Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjima Požeško-slavonske županije organizirala izložbu Leptiri Slavonije – leteći biseri Panonskog mora. Otvorenje je održano u Galeriji Goll u ponedjeljak, 23.04.2018. Izložbu su predstavili autor Goran Letić, načelnik odjela za krajobraze Hrvatske agencije za okoliš i prirodu Davorin Marković, ravnatelj Javne ustanove Natura Slavonica Josip Bodrožić-Džakić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Požeško-slavonske županije Ivica Samardžić i vlasnik Galerije Goll Tomislav Lukić. Među uglednim gostima bila je i pročelnica Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu Željka Perković.

Požežanin Goran Letić, autor izložbe, fotografirao je prvog leptira na nagovor svoje djece. Zatim je to preraslo u hobi, a na kraju i u izložbu i publikaciju o leptirima požeškog kraja opremljenu njegovim fotografijama. Izložba je već imala nekoliko gostovanja, a u Brodu će biti otvorena tri tjedna, do 13. svibnja. Ulaz je slobodan.

Prvi Dan planeta Zemlje obilježen je 22. travnja 1970. u Sjedinjenim Američkim Državama. Bili su to masovni skupovi kao odgovor na zagađenje zraka u velikim gradovima i pokušaj da se javnost mobilizira u traženju rješenja. Dan planeta Zemlje postaje globalni događaj 1990. godine te se od te godine obilježava i u Hrvatskoj. Danas  se obilježava u gotovo 200 zemalja uz sudjelovanje oko milijarde ljudi. Svim sudionicima zajednička je briga za okoliš te se provode brojne kampanje kako bi se pažnja javnosti usmjerila na najveće probleme i ljudi mobilizirali u rješavanju tih problema.

Danas su najveći izazovi u zaštiti okoliša i prirode:

  • sprječavanje klimatskih promjena,
  • smanjenje zagađenja i pretjerane upotrebe pesticida,
  • poboljšanje energetske učinkovitosti,
  • povećanje recikliranja,
  • ozelenjivanje naselja,
  • sprečavanje nekontroliranog krčenja šuma.

Osim problema treba isticati i pozitivne primjere očuvanih staništa i vrsta kakve možemo vidjeti na ovoj izložbi o bogatstvu leptira u Slavoniji. Zaštita prirode, različitih vrsta i staništa nemoguća je bez uključivanja javnosti u njihovu zaštitu.