Categories: Sava Parks

Podjeli

Author

adminNS

Share

Povodom Svjetskog dana močvarnih staništa Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije je bila domaćin 5. sastanka međunarodne mreže za zaštitu rijeke Save Sava Parks 01. i 02. veljače 2017. godine u Samoboru na kojem su sudjelovali ravnatelj Javne ustanove Natura Slavonica Josip Bodrožić-Džakić i stručna savjetnica Vesna Andrić. Na sastanku su predstavljeni završeni projekti koje je financirao EuroNatur te zaklade Aage V. Jensen i Michael Otto, među kojima i projekt Javne ustanove Natura Slavonica Savski šišmiši.

Na sastanku je predstavljena Bijela knjiga rijeke Save autora Ulricha Schwartza iz FLUVIUSA čija su tema prijetnje biološkoj raznolikosti Save i potencijali za restauraciju njezinih staništa.Slijedio je dogovor o zajedničkom projektnom prijedlogu Mreže kojim bi se osigurala sredstva za daljnji rad i projekte zaštite. Ulogu glasnogovornika Mreže je od Kozjanskog parka iz Slovenije preuzela Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije. Dogovorene su okvirne aktivnosti Mreže za 2017. godinu. Najavljeno je i pridruživanje novog člana Mreži – Hrvatske agencije za okoliš i prirodu čiji su predstavnici sudjelovali na sastanku.

 

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije predstavila je izložbu Čudesna šuma Žutica iz njihova pilot projekta. Izložba predstavlja fotografije skupine fotografa te dječje radove vezane za biološku raznolikost šume Žutica. Izložbu je otvorio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, a prigodne govore povodom otvorenja održali su ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Martina Glasnović, dosadašnji glasnogovornik Mreže Teo Hrvoje Oršanič iz Kozjanskog parka iz Slovenije te gradonačelnik Samobora Krešo Beljak. Otvorenje je uveličao i ženski vokalni sastav Singrlice, nagrađivan za albume etno glazbe, te djeca iz Dječjeg vrtića Izvor.

Evo i nekoliko fotografija s otvorenja izložbe: