Categories: Bijela Roda

Podjeli

Author

adminNS

Share

I ove je godine Javna ustanova organizirala prstenovanje mladih roda (Ciconia ciconia) u suradnji sa HEP ODS Elektra Slavonski Brod, Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode te službenim prstenovačima ptica Zavoda za ornitologiju pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. U tri su dana prstenovane ukupno 92 mlade rode. Prstenovanje se provodi sukladno Sporazumu o suradnji pri provedbi mjera zaštite, praćenja populacije i prstenovanja strogo zaštićene vrste bijele rode (Ciconia ciconia L.) između Ministarstva zaštite okoliša i energetike i HEP-a.

Zahvaljujemo HEP-u, a posebno direktorici Elektre Slavonski Brod Branki Balašević, koordinatorima Damiru Dadiću, Darku Poletu i Pavi Alagiću. Velika hvala djelatnicima HEP-a koji su s nama radili na terenu upravljajući vozilima opremljenima hidrauličkom dizalicom, a koja su korištena pri prstenovanju: Dejan Kopetti, Mario Čičak i Ante Šapina.

Puno hvala prstenovačima koji su i ove godine volonterski odrađivali svoj posao: Tibor Mikuška, Nenad Šetina, Mirko Šetina i Josip Živković. Ove godine su za nas prstenovala i 3 prstenovača s najdužim prstenovačkim stažem u Hrvatskoj. S toliko iskusnih prstenovača i stručnim radnicima HEP-a na terenu je sve proteklo glatko i bez problema.