Categories: Stan na Gajni

Podjeli

Author

adminNS

Share

U petak, 15. studenog otvoren je edukacijsko-informacijski centar Stan na Gajni u značajnom krajobrazu Gajna. Izgradnju je financiralo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zajmom Svjetske banke kroz Projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP). Vrijednost Projekta je 773.642,82 kn. Nositelj Projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Brodsko-posavske županije s partnerom Brodskim ekološkim društvom. Stan je otvorio pomoćnik Ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep s ravnateljem Javne ustanove Mariom Pavičićem i predsjednikom Brodskog ekološkog društva Šimom Benešom, a uz njih su na otvorenju govorili župan brodsko-posavski Daniel Marušić i načelnik Općine Oprisavci Pejo Kovačević.

Otvorenju su prisustvovali i zamjenik župana Davor Vlaović, predstavnice Svjetske banke, suradnici Javne ustanove i ravnatelji i djelatnici ustanova za zaštitu prirode iz različitih dijelova Hrvatske. Otvorenje su uveličale članice Udruge žena Smiljak iz Oprisavaca odjevene u oprisavačku narodnu nošnju. Veliku pomoć u organizaciji otvorenja pružila je Općina Oprisavci.

 

Pogledajte fotografije s otvorenja…

 

Stan je izgrađen po uzoru na tradicionalne šokačke stanove kakvi su bili dio slavonskih gazdinstava ovoga kraja. Sadrži opremljenu dvoranu za predavanja i sastanke, sanitarni čvor, čajnu kuhinju i potkrovlje.  Napajaju ga solarne ploče koje proizvode električnu energiju dovoljnu za pokretanje crpke za vodu, rasvjete, računala i projektora.

Pogledajte fotografije s detaljima uređenja…

Centar će se koristiti za prijem i informiranje posjetitelja, organiziranje radionica i predavanja za djecu i odrasle, sastanke predstavnika Javne ustanove, Brodskog ekološkog društva i svih korisnika pašnjaka, prije svega stočara sela Oprisavci i Poljanci. Moći će ga koristiti znanstvenici u provođenju svojih istraživanja na Gajni i okolnim prirodno vrijednim područjima Županije.