Categories: Bijela Roda

Podjeli

Author

adminNS

Share

U sklopu pilot projekta “Zaštita i očuvanje bijele rode u Brodsko-posavskoj županiji”, čiji je nositelj Javna ustanova za upravljanje zaštitćenim prirodnim vrijednostima Brodsko-posavske županije, obuhvaćen je i program prstenovanja mladih roda u gnijezdu.

Programom je obuhvaćeno prstenovanje mladih roda u svim aktivnim gnijezdima na području Županije za što je Javna ustanova osigurala potrebna financijska i materijalna sredstva (dnevnice za prstenovače i osoblje na vozilu s hidrauličnom korpom), a vozila s hidraulično korpom na raspolaganje je stavila Hrvatska elektroprivreda d.d. Zagreb Distribucijsko područje  ELEKTRA Slavonski Brod. Prstenovanje su izvršili ornitolozi Mirko Šetina i Nenad Šetina, službeni prstenovači Zavoda za ornitologiju pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, uz nazočnost djelatnika Javne ustanove. Za prstenovanje je korišteno plastično i metalno prstenje.

Nažalost, meteorološke prilike u periodu gniježđenja bile su sve samo ne povoljne za ovu veoma važnu fazu u životu ovih ptica. Naime, tijekom druge polovine mjeseca travnja te svibnja i lipnja izmjenjivali su se periodi s višednevnim obilnim kišama i znatnim padom temperature zraka tijekom noći. Tako je u svibnju zabilježena temperatura zraka u noćnim satima od svega 6°C, a obilna kiša samo je pogoršavala situaciju kod netom izvaljenih mladih roda. Početak akcije prstenovanja je iz tih razloga nekoliko puta odgađan s nadom da će se vremenske prilike primijeniti na bolje. Povremenim obilascima pojedinih lokacija bilo je jasno da su štete u leglima ovih ptica zasigurno velike.

Konačno se 3. srpnja krenulo u akciju i to na području istočno od Slavonskog Broda. Tijekom dana izvršena je kontrola na 44 gnijezda, a rezultat je bio vrlo loš. Samo u dva gnijezda (selo Mala Kopanica i područna škola u naselju Jelas) prstnovane su po 2 mlae rode. U preostalim gnijezdima izostalo je gniježđenje ili su mladi uginuli od hladnoće i gladi. Nakon ovako poražavajućih rezultata odustalo se od daljnje akcije prstenovanja kao i mogućnosti da osiguramo potrebno vozilo s hidrauličnom korpom na području Nove Gradiške.

U proljetnom periodu prstenovano je 7 prošlogodišnjih mladih roda koje nisu na vrijeme odletjele na jug te su puštene na područje Gajne kod Oprisavaca, a dvije mlade rode, koje su nastradale u jakoj oluji s obilnom kišom koncem mjeseca srpnja, su zbirnute – jedna u Centru za zbrinjavanje u Ruščici, a drugu je Ivo Lozinjak, dr.vet.med., te je nakom sušenja i pregleda puštena na slobodu.

Iz izvješća ornitologa mr. sc. Mirka Šetine