Categories: Bijela Roda

Podjeli

Author

adminNS

Share

I u 2011. godini proveden je program prstenovanja mladih roda (lat. Ciconia ciconia) u gnijezdu u organizaciji Brodske ekološke udruge Zemlja (BEUZ), a u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Brodsko-posavske županije.

Programom je u 2011. godini obuhvaćeno prstenovanje mladih roda u svim aktivnim gnijezdima na istočnom dijelu Županije za što je financijska sredstva (4 dnevnice za osoblje na vozilu s hidrauličnom korpom) osigurala Javna ustanova i udruga BEUZ, a vozilo s hidrauličnom korpom je i ove godine ustupila Hrvatska elektroprivreda D.D. Zagreb – Distribucijsko područje ELEKTRA Slavonski Brod. Plastično prstenje osiguralo je Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, a metalno Zavod za ornitologiju pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Prstenovanje su obavili ornitolozi i službeni prstenovači Zavoda iz udruge BEUZ (Mirko Šetina i Josip Živković) uz nazočnost djelatnika Javne ustanove.

Meteorološke prilike u periodu gniježđenja bile su povoljnije u odnosu na prethodnu godinu. Tome u prilog govori i činjenica da je prosječno po (aktivnom) gnijezdu bilo 3,6 mladih roda. Akcija prstenovanja obavljena je 18.06.2011. godine. Ukupno je prstenovano 65 mladih roda iz 18 gnijezda. Akcija prstenovanja plastičnim i metalnim prstenjem počela je davati i prve rezultate. Tako su 31.08.2010. godine u Izraelu osmotrene dvije rode prstenovane na našem području u 2009. godini, i to u Gornjoj Bebrini i Slobodnici. Nadamo se da će ubuduće biti i više takovih nalaza.

Preuzeto iz izvještaja ornitologa mr.sc. Mirka Šetine za Javnu ustanovu